Prvič v vrtec

Prvič v vrtec

Spoštovani starši,
strokovne delavke vrtca vemo, da so začetne težave otroka pri vstopu v vrtec lahko naporne. V nadaljevanju  smo vam pripravile nekaj napotkov, ki temeljijo na strokovni podlagi in naših dolgoletnih izkušnjah, z namenom, da bi vam pomagale pri prvih korakih k samostojnosti vašega otroka.
Zavedamo se, da je vstop v vrtec pomemben dogodek tako za vašega otroka kot tudi za vas.
Večina otrok vstopi v vrtec s pričetkom novega šolskega leta. Pred tem – običajno junija–povabimo starše novincev na roditeljski sestanek. Na tem srečanju boste lahko vprašali, kar vas zanima in razjasnili nejasnosti.
 
Značilnosti otroka, ki vstopa v vrtec
Otroka ne morete vnaprej pripraviti na nekaj, kar se bo zgodilo, ker zanj obstaja samo sedanjost.
Otrok je čustveno navezan na svoje starše. Želi jih imeti v svoji bližini, posebej še v novem okolju.
Otrok se počuti najbolj varno takrat, ko je v znanem okolju, ko je v bližini svojih staršev in ko življenje teče po ustaljenem redu.
Otrok doživlja svet okoli sebe tudi skozi doživljanje najbližjih (če je strah starše, je strah tudi otroka).
 
Reakcije otrok ob vstopu v vrtec
Otroci ob vstopu v vrtec različno reagirajo:

 • Nekateri se hitro prilagodijo novi situaciji.
 • Nekateri imajo normalne prilagoditvene težave: ob ločitvi jokajo, se držijo staršev, so občutljivi, nemirni in utrujeni, teže zaspijo in slabše jedo, lahko tudi odklanjajo starše. Takšne težave se lahko pojavljajo tudi cel mesec.
 • Nekaj otrok je tudi takšnih, ki se zelo težko prilagodijo novi situaciji.
 • Včasih se težave pojavijo kasneje in ne takoj ob vstopu v vrtec, ampak hitro minejo.

 
Kako lahko pomagate otroku – in sebi
Vstop v vrtec je za otroka velika sprememba, naj gre za malčka ali starejšega otroka. če se pokažejo težave, ki se lahko kažejo na različne načine, se čimprej dogovorite z vzgojiteljem za pogovor. Skupaj boste lažje pomagali otroku pri premagovanju začetnih težav. Zelo pomembno je tudi vaše zaupanje v naše strokovno delo. Otroci se na prvi stik z vrtcem različno odzivajo. Začetne težave lahko starši omilite tako, da:

 • življenje v vrtcu presojate dobrohotno in realno,
 • zaupate vzgojnemu osebju, ker vaše zaupanje čuti tudi otrok,
 • se čim hitreje seznanite s pravili vrtčevskega življenja, zato se s podrobnimi vprašanji obrnite najprej na vzgojno osebje oddelka, v katerem je vaš otrok: pogovor rešuje težave,
 • že prve dni seznanite vzgojno osebje z otrokovimi posebnostmi in navadami, tudi z morebitnimi razvadami ali težavami,
 •  izkoristite že prvi dan otrokovega bivanja v vrtcu kot začetek njegovega uvajanja; otroka ne pustite v vrtcu prvič več kot polovični čas, še bolje manj; lahko ste nekaj časa z njim v oddelku oz. ga puščate vedno dalj časa v oddelku,
 • dovolite otroku odnesti s seboj v vrtec igračo, ki ga bo spominjala na dom,
 • ne obljubljajte otroku, česar ne morete izpolniti,
 • otroka poslušajte, sprejemajte njegova čustva, tudi neprijetna, saj se bodo kmalu spremenila,
 • ne pozabite, da se bodo vtisi spremenili, ko si bo otrok nabral prve dobre izkušnje
 • pustite času čas, poskusite biti strpni in potrpežljivi: z otrokom, vrtcem in tudi s seboj.

Priporočamo
Za uvajanje si vzemite vsaj nekaj dni dopusta. Tako boste bolj mirni in se boste laže posvetili otroku. Ločitev od staršev, pa čeprav kratka in bivanje v novem okolju, je za otroka velika sprememba. Zato bo nekaj časa občutljivejši. Doma bo potreboval več pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti. Ne skrbite ne boste ga razvadili.
Otroku vzbujajte interes za vrtec. Pogovarjajte se o življenju v vrtcu, skupaj ga obiščite, oglejte si igrišče …
Ne uvajajte novih sprememb v otrokovo življenje, ne jemljite jim dude, plenic …, za to bo dovolj časa tudi kasneje, ko se bo otrok že navadil na vrtec, vam in otroku bo lažje.
Slovo od otroka naj bo kratko. Poslovite se in otroka predajte vzgojiteljici ali pomočnici vzgojiteljice.
Otroka v nobenem primeru prvi dan ne pustite cel dan v vrtcu. Počutil se bo zapuščenega in odhod v vrtec bo lahko zaradi tega še nekaj časa težavnejši.
Ko pridete po otroka v vrtec, mu dajte možnost, da reagira in sprosti napetost (npr. jok). Ne bodite žalostni, če vas bo otrok v razočaranju zavrnil. Počakajte trenutek in prišel bo k vam.
                                    
Če je le mogoče, ne prekinjajte uvajanja razen, če otrok zboli. Stalen ritem prihodov in odhodov iz vrtca daje otroku občutek varnosti in zaupanja. Držite svoje obljube.
Sodelujte z vzgojiteljico ali pomočnico vzgojiteljice, kajti le tak odnos med starši in vzgojiteljicami pripelje do želenega cilja: dobrega počutja vašega otroka.
Verjemite, začetne težave ob uvajanju otroka v vrtec bodo minile.Main menu 2

EU Copyright | Page